Άνδρος

Άνδρος

Η Άνδρος, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Αττικής, γι’αυτό και αποτελεί ένα δημοφιλή προορισμό τόσο για καλοκαιρινές διακοπές όσο και για ταξιδάκια το σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, το νησί ήταν δώρο του βασιλιά Ραδάμανθυ στον Άνδρο, τον εγγονό του θεού Απόλλωνα, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Η ιστορία του νησιού αρχίζει κατά τη Γεωμετρική Περίοδο (9ος-7ος αι π.Χ.), όπως έχουν δείξει οι ανασκαφές, των οποίων τα ευρύματα μπορείτε να δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού.

Με τη μεσαιωνική και παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα στενά δρομάκια και την υπέροχη θέα στο Αιγαίο, η Χώρα γοητεύει τους επισκέπτες. Εκτός από το Αρχαιολογικό Μουσείο, επισκεφθείτε επίσης το Ναυτικό Μουσείο και βέβαια το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή.

Το Γαύριο, κύριο λιμάνι του νησιού με τακτικές συνδέσεις με τη Ραφήνα και κοντινά νησιά, και το Μπατσί συγκεντρώνουν την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση. Κολυμπήστε στη Χρυσή Ακτή, τον Άγιο Πέτρο, το Κυπρί και στις άλλες υπέροχες παραλίες του νησιού. Τα λιμάνια στο Μπατσί, τη Χώρα και το Κόρθι διαθέτουν υποδομή για ιδιωτικά και αλιευτικά σκάφη.